Carta oberta a Quim Monzó

Benvolgut senyor Monzó:

Hem llegit amb estupor la columna del dia 21 de març en què es llança a atacar sense contemplacions un mètode terapèutic, l’homeopatia, que ha beneficiat la salut de milions de persones a tot el món.

Vostè diu, entre altres atacs sense justificar, que l’homeopatia és “una impostura” que “va fent la viu-viu des de fa dos segles”. No s’adona que la pervivència de l’homeopatia resulta impossible de justificar apel·lant a la simple credulitat humana? No seria més raonable pensar que dura, simplement perquè és eficaç?

Com és possible que actualment un percentatge gens menyspreable de metges, veterinaris i estudiants de medicina i veterinària de tot el món, que coneixen molt bé la medicina i la veterinària per dins -i en tot cas molt millor que vostè- decideixin incorporar l’homeopatia en la seva pràctica, i alguns fins i tot dedicar-s’hi en exclusiva? Potser haurien de parlar amb vostè perquè els il·lustri que tots els anys d’estudi no els han servit de res perquè resulta que són uns il·lusos irrecuperables?

Sisplau, Sr. Monzó, una mica de respecte per la gent que lliurement escull una opció terapèutica que els funciona. És gent que sap perfectament on té la mà dreta, però que, simplement, no es deixa portar pels prejudicis habituals que sembla que tant forat han fet en algunes mentalitats suposadament crítiques. L’homeopatia està integrada a la Seguretat Social de molts països europeus, com ara Suïssa i Àustria. Sent així, potser hauria de trobar el moment de posar-se en contacte amb les autoritats sanitàries d’aquests països per fer-los saber que estan implementant un mètode que un senyor es va treure de la màniga. Corri a informar-los, sisplau, que malgrat que posseeixen una formació infinitament superior a la seva, vostè els assegura que estan implementant una pseudomedicina.

Una cosa és no veure clara una opció terapèutica, i una altra entrar en desqualificacions sense cap justificació que no poden respondre a l’opció d’un esperit veritablement crític i informat. En aquest sentit, valdria la pena que fos conscient que molts metges no homeòpates no tenen cap inconvenient que els seus pacients busquin solucions als seus problemes de salut també en l’homeopatia. Aquí es tracta de resoldre les qüestions de salut de la gent, Sr. Monzó, no de pontificar seguint el corrent fàcil.

Resolgui els seus problemes de salut com millor li sembli, Sr. Monzó, i permeti que la gent que repetidament ha comprovat sense marge de dubte que l’homeopatia els funciona també puguin accedir a la seva opció sense haver-se de veure estigmatitzats per gent que, disposant d’una tribuna pública, hauria d’informar-se millor abans de parlar de temes l’abast dels quals desconeixen completament.

Cordialment,

Miquel Peralta

President de l’ACPAUH